یوسف پزشکیان
آیا اسلام ما را از مذاکره با ظالمان و ستمگران نهی کرده؟ آیا اسلام توصیه کرده که همواره با دشمنان با زبان تهدید و محکم سخن بگوییم؟ آیا دکتر پزشکیان خلاف درسهای استاد و مرادش، علی (ع) عمل کرده است؟
برای یافتن پاسخ این سوالها به عنوان نمونه به تعدادی از آیات قران و سخنان امام علی (ع) و سنت پیامبر و ائمه (علیهم السلام) ارجاع میدهم.
آیات ۴۳ و ۴۴ سوره طه خداوند خطاب به حضرت موسی (ع) و برادرش هارون میفرماید:
اذْهَبَا إِلَى فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغَى ﴿۴۳﴾
به سوى فرعون برويد كه او به سركشى برخاسته
فَقُولَا لَهُ قَوْلًا لَيِّنًا لَعَلَّهُ يَتَذَكَّرُ أَوْ يَخْشَى ﴿۴۴﴾
و با او به نرمی سخن گویید شايد كه پند پذيرد يا بترسد
خدا میفرماید با #فرعون ملایم و نرم سخن بگو. فرعون که این همه جنایت و ظلم کرده. چرا؟ شاید پند گیرد.
و علی (ع) در بخشی از نامهاش به مالک اشتر میفرماید:
وَلا تَدْفَعَنَّ صُلْحاً دَعَاکَ إِلَيْهِ عَدُوُّکَ وَلِلَّهِ فِيهِ رِضًى فَإِنَّ فِي الصُّلْحِ دَعَةً لِجُنُودِکَ، وَرَاحَةً مِنْ هُمُومِکَ، وَأَمْناً لِبِلادِکَ، وَلَکِنِ الْحَذَرَ کُلَّ الْحَذَرِ مِنْ عَدُوِّکَ بَعْدَ صُلْحِهِ، فَإِنَّ الْعَدُوَّ رُبَّمَا قَارَبَ لِيَتَغَفَّلَ، فَخُذْ بِالْحَزْمِ، وَاتَّهِمْ فِي ذَلِکَ حُسْنَ الظَّنِّ.
هرگز صلحى را که از جانب دشمن پيشنهاد مى شود و رضاى خدا در آن است رد مکن، چراکه در صلح براى سپاهت آرامش (و تجديد قوا) و براى خودت راحتى از همّ و غم ها و براى کشورت امنيّت است؛ اما پس از صلح با دشمنت، از او سخت برحذر باش، زيرا دشمن گاه نزديک مى شود که غافلگير سازد، بنابراين دورانديشى را به کار گير و در اين مورد خوش بينى را کنار بگذار.
دقت کنید میفرماید صلحی را که دشمنت به آن دعوت میکند رد نکن! معنای صلح دوستی نیست. توقف جنگ است. و البته محاسن پذیرش صلح را هم حضرت طرح میکند. ترجمه را ببینید.
موارد بسیاری وجود دارد که در شیوه بزرگان دین ما جنگ آخرین گزینه روی میز است. سخنرانیها و صحبتهای امام حسین (ع) با لشگر کوفیان را نگاه کنید. صحبتهای حضرت علی (ع) با خوارج و نیز صحبتهایش پیش از جنگ جمل را ببینید. پیامبر با کفار صلح کرد. با چه کسانی؟ کسانی که یارانش را کشته بودند. حمزه (ع) را کشته بودند، عمار و یاسر و بلال را شکنجه کردهبودند.
معنای این سخنان وادادگی و تسلیم نیست. هیچ مسلمان آزادهای زیر بار ذلت نمیرود. پیامبر اسلام و حضرت علی و امام حسین (علیهم السلام) جنگ هم کردند، ولی صلح هم کردند. قبل از جنگ و در حین جنگ گفتگو هم کردند.
بنده مدعی نیستم که فهمی که از آیات و روایت داشتهام کامل و دقیق است، منتها یقین دارم که آنچه دکتر پزشکیان انجام داده و میدهد منطبق بر فهمی است که از آیات و روایات دارد.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 13,ژوئیه,2025